čtvrtek 10. dubna 2014

Občane, budeš převychován!



Evropská komise má patent na správný způsob života, životního stylu a hospodaření domácností. A protože občané Evropské unie žijí celkově příliš nekontrolovaně, je zapotřebí je průběžně usměrňovat. Některé rodiny bude nutno úplně převychovat. Chceme přece žít ve slušné, mírumilovné a konkurence schopné Evropě, nebo ne?

Kdyby to byl úryvek z parodie na Orwellův 1984, cynicky založený člověk by se možná i pousmál. Jenže není. Je to výstražným způsobem popsaná současnost. Že je to přehnané? Vůbec ne. Důkazem jsou stále důraznější snahy euro byrokratů na dálku ovládat standardy života v domácnostech v celé EU!  
A zákaz žárovek? To byl teprve začátek
Snahou Evropské komise je domácnostem diktovat jak uklízet a jak celkově hospodařit.
 

Úklid a základy hygieny? Hlavně levně!


Všichni, kdo jsme někdy luxovali, se jistě shodneme na tom, že základem této činnosti, vlastně primárním důvodem, proč vysavače vůbec používáme, je jejich vysávací síla. A ta přímo souvisí s výkonem. Takže dojde-li ke snížení výkonu, sníží se i vysávací síla a vysavač tak přijde o svou hlavní výhodu – nebude vysávat tak dobře.

Co takový zásah do volného trhu může například způsobit? To, co se v nejrůznějších případech běžně dělalo kdysi. Lidi si budou vysavače vylepšovat podomácku. Tím se zvýší jak černý trh s domácími spotřebiči, tak riziko úrazu.

Pro veřejné blaho neméně důležitou a prospěšnou změnou v životě Evropanů je podle Evropské komise snížení spotřeby vody při splachování WC. Pro efektivní spláchnutí toalety má prý bohatě stačit maximálně polovina aktuálně standardních zásobníků, do kterých se vejde 6-12 litrů vody. V ideálním euro světě se tedy bude WC splachovat zhruba 3-4 litry vody. Když pomineme nejrůznější situace, kdy člověk už teď, kdy má vody ke spláchnutí dost, potřebuje spláchnout vícekrát, jsou tu ještě další otázky. Jak to budou řešit třeba lidé v místech, kde je tlak vody nízký a k efektivnímu spláchnutí je tedy zapotřebí vody více? Opět přijdou na řadu po domácku vyrobené vylepšováky, díky kterým i taková trivialita jako spláchnutí toalety bude ilegální činnost.

I když jsou to jen těžko pochopitelné a svobodu zcela ničící nesmysly, euro mozky mají jasno. Pokud občan žije v domnění, že elektřinou a vodou může plýtvat na věci jako je úklid a hygiena, bude vyveden z omylu. Bude převychován!

Žádné komentáře:

Okomentovat