úterý 25. března 2014

Ben Cristovao vybudoval nové základy českého R&B


Zdroj: Facebook - Ben Cristovao

Benny Cristo před pár dny konečně vyslal do světa nové album. Svou třetí řadovku, na kterou své fans (na Facebooku jich má přes čtvrt milionu) různými ochutnávkami lákal už od loňska, pojmenoval Made In Czechoslovakia. A výsledek? Czech R&B is not dead. 

Jedeme Bomby


Není to jen refrén jednoho z dosud nejvýraznějších Benových tracků. Tahle chytlavá hláška ze stejnojmenné hitovky, kterou na albu Made In Czechoslovakia najdete pod číslem osm, celou desku v podstatě symbolizuje. Zatímco česká hudební scéna víceméně stagnuje skoro stejně jako česká ekonomika, Ben se se svými šestnácti bombami vydal úplně jinou cestou. Spolu s producenty The Glowsticks se mu podařilo dát dohromady po hudební i textové stránce tak nezvyklé songy, že do českého hudebního rybníčku vůbec nezapadají a to je jedině dobře.



Kombinace americké flow s češtinou


Hudebně se Ben pohybuje všude tam, kde ho to baví. A zdaleka to není jen klasické R&B. Možná i proto album otevírá sice ryze taneční věc Sweet Chilli, ale i v ní je jasně slyšet Benovo typické houpavé flow. Toho se v několika různých polohách drží napříč celým albem. Po svižnější Úžasná hozené do dancehall pak díky údernému beatu ve spojení s příjemným klavírem vyniká Bad Girl. Že by inspirace Johnen Legendem?

Zdroj: Facebook - Ben Cristovao

Vychytaný texty, vychytaný frázování

 

Zdroj: Facebook - Ben Cristovao
Song Moje pro změnu připomíná skladby typu Me & You od Cassie. Velmi zajímavá, a to nejen v této skladbě, je Benova práce s textem a frázování. V podstatě se mu hned v několika případech (např. Tělo, Postel, Instagram) podařilo obsah typických amerických R&B hitů vyjádřit v češtině tak, aby to nebylo blbý, trapný, dětinský, ani vulgární a zároveň se to dalo poslouchat, mělo to nápad a smysl.

Tuhle recenzi jsem se ve skutečnosti rozhodl napsat právě proto, že mě hodně zaujaly Benovy texty. A když k tomu přidám jeho podle mně zajímavý frázování a to vše spojený s tou chytlavou hudbou, kterou s The Glowsticks vyprodukoval, nemůžu to označit jinak než nově vybudovaným základem českého R&B. Což česká hudební scéna naléhavě potřebovala. Jedním z mála, ale slyšitelným nedostatkem Bena je chvílemi pokulhávající artikulace.

Dobrá zpráva je i to, že Ben se za každou cenu nedrží jen osvědčeného melodického R&B. Se svým jemnějším hlasem se neztrácí ani v agresivnějších hip-hopovějších věcech jako jsou Money nebo v důrazných energických věcech jako Mám
Třešničkou na dortu jsou jeho výlety do divokého dancehall a pohodového reggae. Nechme se překvapit, jestli se třeba z pecky Tancuje stane klubový hit léta 2014.

Ben Cristovao – Made In Czechoslovakia
Vydáno: 19. 3. 2014
Hodnocení: 7 z 10
 
Zdroj: Facebook - Ben Cristovao


Žádné komentáře:

Okomentovat