pátek 25. října 2013

Díky Petře Machu, díky všichni aktivní Svobodní



Tento text začínám psát ve středu, 23. 10. 2013 ve 21:30 a ještě nevím, jestli ho zveřejním v pátek ráno, v pátek večer nebo až v sobotu odpoledne. Nemám tušení, jak nakonec volby dopadnou/dopadly. Už teď ale vím, že Svobodní vyhráli, ať se do Poslanecké sněmovny dostanou/dostali nebo ne.

Vyhráli v tom naprosto nefér prostředí mediálních manipulací, záhadných předvolebních průzkumů, a především – a to je dle mého skoro nejdůležitější - vyhráli nad nezájmem občanů.

Jak už jsem zmínil ve svém předchozím textu, do kontaktní kampaně jsem se aktivně zapojil až v jejím průběhu a zdaleka ne tak intenzivně, jako mnozí jiní (za což jim patří můj nekonečný obdiv). I tak jsem ale měl možnost velmi pozorně vnímat ten každým dnem rapidně se zvyšující zájem kolemjdoucích.

U většiny lidí přitom nejprve nepřevládal nezájem natož ignorace, ale nedůvěra a nejistota. Nedůvěra v něco, o čem nikdy před tím (nebo aspoň už hodně dlouho) neslyšeli, ale s čím se dokázali překvapivě velmi rychle ztotožnit. Nejistota v tom, že to, co od Svobodných slyší a dává jim to smysl, poslouchají od lidí, které nikdy před tím neviděli. Zpravidla nechápali, že myšlenek Svobodných nejsou plná média. (Milí spoluobčané, to nechápeme nikdo.)

Členům kontaktních týmů se od začátku září, kdy předvolební kampaň odstartovala, podařilo na první pohled nemožné - i přes ignoraci většiny médií dostat Svobodné do veřejného povědomí

Svobodní dokázali, že to jde



Obrovské nasazení, s jakým několik desítek lidí trávilo celé dny v ulicích českých měst, intenzivní komunikace s občany, pečlivost při snaze každého, kdo kolem propagačního stánku prošel, seznámit s filosofií Svobodných a nekonečná ochota opakovaně vysvětlovat jednotlivé body volebního programu, to všechno hrálo svou zásadní roli v šíření povědomí o Svobodných mnoha tisícům voličů. Nerad bych zapomněl na všechny, kdo vizuál Svobodných vyvěsili na své domy, balkóny, ploty, kdo si nechali polepit auta apod.

Všem těmto lidem patří za to, co pro propagaci Strany svobodných občanů v uplynulých týdnech zcela dobrovolně a zdarma udělali, obrovská poklona a poděkování.

Možná vám to zní strašně pateticky, ale to je mi úplně jedno. Opravdu chci všem, kdo se na zisku každého dalšího voliče Svobodných nějak podílel, upřímně poděkovat. Ať ten výsledek bude v sobotu večer jakýkoli, Svobodní dokázali, že to jde i bez (kdoví kým placených) nadživotních reklamních stojanů rozmístěných v ulicích, i bez (kdoví z čeho) zaplacené celoplošné billboardové kampaně, i bez předvolebních průzkumů „na objednávku“. Byla to psychicky i fyzicky extrémně náročná kampaň, ale takový boj za svobodu holt vždycky byl a vždycky bude.

Speciální poděkování patří Petrovi Machovi za jeho naprosto brilantní prezentaci Svobodných v médiích. Prostoru nedostal sice nijak moc, ale v každé poskytnuté minutě dokázal filosofii své strany vysvětlit lépe, než většina politické konkurence zvládne za celý svůj poslanecký mandát.

Pane předsedo, Petře Machu, a všichni aktivní Svobodní, ještě jednou vám děkuji.

1 komentář: