sobota 28. září 2013

Hrůza jménem minimální mzda



Na tohle téma už bylo napsáno opravdu hodně kvalitních i hodně hloupých textů. Podle mně vůbec nejlepší na vysvětlení špatnosti minimální mzdy tak, aby to pochopil opravdu každý je toto ilustrační video a tento relativně nový text Martina Rumlera Tak to mě budou muset vyhodit, páč na to nebudou mít!

Přestože už snad vše bylo řečeno, po zhlednutí dnešního Politického spektra na ČT, kde byli kromě Petra Macha (předseda Strany svobodných občanů) hosty komunistka Kateřina Konečná a Václav Srb z Koruny České, chtě nechtě se musím k tomu zabijáku pracovního trhu, kterým minimální mzda je, aspoň stručně vrátit.

Nejde jen o demagogii Kateřiny Konečné, která v pořadu vypouštěla z úst jeden nesmysl za druhým, a Petr Mach měl jen omezené možnosti na reakci. Nejde o to, že bych potřeboval reagovat zrovna na tuto konkrétní komunistku. Jde o to, že s minimální mzdou coby vděčným volebním tématem stále šermují různí politici a tak cítím potřebu ještě jednou upozornit na jednoznačně negativní efekt, který tento socialistický nástroj přinese.

Pro pořádek chci říct, že jsem přesvědčen, že člověk nepotřebuje vysokoškolské ekonomické vzdělání, aby měl o (ne)efektivitě minimální mzdy jasno.

Reálná cena práce vs snaha politiků zalíbit se


Jedna věc je, že politici stále hledají způsoby a možnosti jak voliče v podstatě čímkoli zaujmout, jak se jim aspoň pro jedno volební období zalíbit. Už to samo o sobě je zásadní chyba, ale budiž. Druhá a ještě horší věc je, že spousta politiků prosazuje témata, o kterých sami musí vědět, že v praxi jsou škodlivá. A pokud to neví, tak vůbec nepatří do politiky. Minimální mzda je právě jedno z takových témat.

Každý soudný člověk snad ví, že reálná cena práce se neodvíjí od nějakých tabulek, které si vytvořili úředníci na ministerstvu práce a sociálních věcí, natož v Lidovém domě nebo v ulici Politických vězňů. Reálná cena práce se odvíjí jen a pouze od hodnoty výsledku, který byl nějakou konkrétní činností (ať už člověkem, zvířetem nebo strojem) vytvořen.

Jakou ekonomickou logiku má stav, kdy ten, kdo vykonává práci, jejíž výsledek má hodnotu třeba 5 000 Kč, za tuto práci dostává 8 500 Kč (současná výše minimální mzdy) nebo dokonce 12 000 Kč (nový návrh ČSSD)? A jakou lidskou logiku by mělo, kdyby ten, kdo vykonává práci v hodnotě 5 000 Kč, měl dostávat úplně stejně jako ten, kdo vykonává práci v hodně 8 500 Kč nebo dokonce třeba těch 12 000 Kč? Který zaměstnavatel by na takovou ekonomickou sebevraždu přistoupil? Jen ten, kdo by to neplatil ze svého – politici a úřednici.

Minimální mzda je zabiják trhu práce


Minimální mzda neznamená jistotu důstojné odměny za práci, jak se nás mnozí stále snaží přesvědčovat. Minimální mzda znamená především úbytek pracovních míst. Hlavně těch s nižší kvalifikací. Řeč je však o všech pracovních pozicích, v nichž výsledek náplně práce nedosahuje hodnoty minimální mzdy.

Moc prosím všechny, kteří na minimální mzdě vidí cokoli pozitivního: Sami si uvědomte, jestli byste byli ochotni platit někomu za jakoukoli pracovní činnost víc peněz, než jakou má ta činnost reálnou hodnotu. Nebyli, že ne?  

1 komentář:

  1. Jediný efekt, který zrušení minimální mzdy přinese, je zvýšení chudoby obyvatelstva, jelikož nebudou mít ani na nájem. Pokud to Svobodní nevidí a nevědí, pak jsou to hlupáci, kteří si nezaslouží ani jeden hlas ve volbách.

    OdpovědětVymazat